UNT.se publicerar frågor och svar om Endometrios

Matts Olovsson, överläkare vid Nationellt endometrioscentrum, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vad är endometrios?

– Det är en inflammatorisk sjukdom som är kronisk och som orsakas av att livmoderslemhinnan växer på fel ställen utanför livmodern. Slemhinnan, som kallas endometrioshärdar, kan växa på äggstockar och äggledare men egentligen var som helst i kroppen. Över ändtarmen och urinblåsan är andra vanliga ställen.

Har alla kvinnor lika ont?

– Ungefär hälften av alla kvinnor med endometrios har besvär. Var tionde kvinna med endometrios har så ont att det påverkar deras dagliga liv, sexliv och barnafödande.

Hur kan smärtorna lindras?

– Många får problem med en orolig tarm och då kan det hjälpa att lägga om kosten. Tens-plattor som ger elektrisk stimulering mot värk, varma vetekuddar och smärtstillande kan lindra. Nästa steg är läkemedel som innehåller hormoner i syfte att stoppa mens och ägglossning. Ibland krävs operation då man tar bort endometrioshärdarna.

Vart ska man vända sig?

– Ofta vänder sig unga tjejer till skolsköterskan eller ungdomsmottagningen men där måste kunskaperna förbättras. Störst chans att få hjälp är att gå till en gynekolog men tyvärr finns det stora kunskapsluckor även hos dem.

Varför är okunskapen så stor?

– Jag tror mycket hänger ihop med att det är en kvinnosjukdom. Vi lever i ett samhälle där kvinnor alltid fått höra att det gör ont att vara kvinna, ha mens, föda barn och genomföra samlag. Det här synsättet har normaliserats. Det har lett till att sjukvården ignorerar kvinnorna men även att kvinnor inte söker hjälp, eftersom de tror att det ska vara så här. Det börjar bli bättre tack vare internet, kvinnor söker information på egen hand.

Hur många endometriosmottagningar finns det i landet?

– Det finns i Uppsala och Huddinge. Det öppnades ett i Malmö men den mottagningen tvingades stänga när det fattades pengar för att driva det vidare. Uppsala firar fem år i höst och vi har ett bra samarbete med smärtkliniken, urologen och kirurgen här på sjukhuset.

Och väntetiden?

– Det tar cirka 2-3 månader efter att en remiss skickats till oss.

Länk till artikeln >