DN – Emilies smärtor kan lindras men inte botas


Foto: Beatrice Lundborg

Foto: Beatrice Lundborg

Sverige har börjat prata om mens. Men de vanliga och jobbiga sjukdomarna som hör till cykeln har i många fall inte ens sjukvården koll på. Emilie är 20 år och har varit sjukskriven i två. Angela är 21 år och känner sig inte som en “riktig kvinna”.

Sverige har börjat prata om mens. Men de vanliga och jobbiga sjukdomarna som hör till cykeln har i många fall inte ens sjukvården koll på. Emilie är 20 år och har varit sjukskriven i två. Angela är 21 år och känner sig inte som en “riktig kvinna”.

Det pärlar på 20-åriga Emilie Timerdahls panna. För att inte förstöra sminket duttar hon försiktigt en servett där, på kinderna och på överläppen medan hon förklarar att det är för att hon ”satts in i typ klimakteriet”. Hon har alltså en vallning.

– Inte så kul om man ska på dejt. Vad ska man säga då liksom? Man får sitta där och låtsas som ingenting eller att man är jättenervös eller någonting, säger hon.

Läs hela artikeln på dn.se >