ETC: Alliansen blockar utbildning om endometrios

Endometrios är den bortglömda folksjukdomen. Nu vill Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholm satsa på att öka kunskapen för att råda bot på extrema väntetider. Men alliansen säger nej.

Åtta år är den genomsnittliga tiden från symptom till diagnos om du skulle ha oturen att få sjukdomen endometrios. Vilket ungefär 200 000 kvinnor i Sverige har, som Dagens ETC tidigare har uppmärksammat.

Idag behandlas en motion från Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting, om ökade resurser till utbildningsinsatser om sjukdomen samt en utvärdering av arbetet som gjorts hittills i regionen. Alliansen väntas rösta ned förslaget och istället rösta på ett eget.

– Det är inte rimligt att behöva vänta åtta, nio år från symptom till diagnos. Jag kan inte komma på något annat exempel där det tar så lång tid. Att kvinnor inte får sin diagnos handlar om okunskap, säger Pia Lindqvist Ortiz Venegas (V) .

Tillsammans med Tomas Melin (MP) står hon bakom motionen och anser att det är orimligt att unga tjejer fortfarande idag får lära sig att mensvärk aldrig kan vara något farligt.

– Det är bilden av att mensvärken är ”normal” som måste brytas. Det är inte normalt att ha så ont. Oavsett var i kroppen du har ont i övrigt så utesluter du ju först saker som kan vara farliga och sedan talar du om att det inte är någon fara. Här gör man tvärtom, man utgår ifrån att det är normalt, säger hon.

 

Läs hela artikeln i ETC >