”Att få leva ett normalt liv är en kamp”

endometriosbild-jpg-1

Unni Lönnbjer har kämpat i många år för att få hjälp från vården. Ett av hennes sjukdomssymptom är smärtande, svullen mage. Foto: Privat/TT

”I 20 år har jag mer eller mindre blivit hjärntvättad med att det är mitt psyke som spelar ett spratt, att jag inte alls skulle ha ont i magen. Att leva med kronisk smärta tar på all energi i kroppen och att dessutom inte bli trodd tar ännu mer”, skriver Unni Lönnbjer.

Endometrios är den dolda kvinnosjukdom som borde vara en folksjukdom. Det är en sjukdom som bara kan drabba kvinnor, som ger smärta från helvetet och som även kan ge barnlöshet. Läkare idag vet inte så mycket om endometrios, det finns inte mycket forskning alls.

Endometrios tas lätt som mensvärk, men mensvärk ska inte få hela ditt liv att falla i bitar.

Trots att var tionde kvinna drabbas så finns det sådan okunskap om det att det viftas bort och ses som psykisk ohälsa.

I 20 år har jag levt med återkommande buksmärta och fått åka ut och in på sjukhuset som en jojo.

Smärtan har gjort så att jag inte har kunnat arbeta, i ett år har jag nu varit sjukskriven och jag har till och med förlorat arbete på grund av sjukdomen.

Smärtan har vart så pass svår att jag inte kunnat stå upp, så mycket av min tid har jag spenderat i sängen.

Jag har haft sådan svår smärta att jag behövt ta morfintabletter dagligen i över ett år. Det har gjort att jag inte kunnat vara den där mamman och partnern jag vill vara, jag har missat så mycket tid med min familj.

Jag har missat så mycket av mitt liv bara för att jag har den här helvetiska sjukdomen. Läkare med utbildning inom gynekologi har vifta bort min buksmärta som om det vore damm i en bokhylla.

Läs hela artikeln på www.svt.se