För ungefär två veckor sedan startades en ny rörelse, en rörelse med syfte att informera om och synliggöra endometrios.

Endometrios är en sjukdom som drabbar var tionde person med livmoder men ändå är okänd såväl bland allmänheten som inom sjukvården. Att få diagnos tar i snitt åtta år eftersom den drabbade ofta får en rad andra diagnoser först, eller helt viftas undan som inbillningssjuk.

I mars är det endometriosmånaden. Plötsligt har medierna exploderat av rapporter och information om endometrios. I radio, i TV-inslag och i debattartiklar.

Frågan lyfts och syns och politiker har börjat vakna. Den 13 mars kommer det hållas en manifestation på Mynttorget i Stockholm för att påverka politiker att lägga fokus på endometrios och göra en nationell vårdplan så att alla drabbade kan få rätt vård i tid.

Det görs även en namninsamling för att erkänna sjukdomen som en folksjukdom så att vi kan få en vårdplan. I skrivande stund har 3700 skrivit på denna.

 

Läs hela artikeln >