Allehanda.se – ”Känns som att leva i en 85-årings kropp”
830-1
Fotograf: Katarina LindKarin Lundin är 27 år och kan inte jobba heltid, hon äter flera mediciner och har svår smärta. För fem år sedan fick hon diagnosen endometrios.

– Det var en lättnad att få veta att det inte var en inbillning.

Trots att var tionde kvinna har sjukdomen endomterios är det inte en lika välkänd sjukdom som cancer och diabetes.När Karin Lundin var femton år började hon få kraftiga smärtor varje gång hon hade mens, hon var hemma från skolan eller satt dubbelvikt i klassrummet. Vid 19 år blödde hon varje dag och ingen visste vad som var fel.

I flera år träffade hon olika läkare och blev ordinerad den ena medicinen efter den andra, utan att det hjälpte.

– Jag fick höra från flera läkare att det var psykiskt och att det hängde samman med stress, säger hon.

Fler än tio gånger har hon opererats och fått olika diagnoser. Men det var först när hon träffade en husläkare i Kramfors på grund av halsbränna, som sjukdomen kom på tal. Husläkaren undrade om det kunde vara endometrios.

Läs hela artikeln >