DT – Det är en dold sjukdom
980-2
Fotograf: Jonatan Svedgård/Arkiv

Många lider i det tysta.

Det menar barnmorskan Ulrika Andersson som anser att endometrios måste få mer uppmärksamhet.

Som barnmorska på ungdomsmottagningen i Borlänge möter Ulrika Andersson många tjejer som har problem med mensvärk. Tack vare ett seminarium på en konferens för ungdomsmottagningar kom hon i kontakt med endometrios.

– Så jag har det i bakhuvudet och informerar om det när jag tycker det är aktuellt. I många fall har inte tjejen hört talas om det förut men en del känner verkligen igen sig när jag beskriver symtomen. En del har sin mamma med sig och även mammorna kan känna igen sig, förklarar Ulrika som menar att man har mycket att vinna på att informera mer.

– Många lider, utan att egentligen behöva det. Det är en dold sjukdom som tyvärr inte har tagits på allvar. Det pratas aldrig om den och den uppmärksammas aldrig.

Ulrika menar att kunskapen om sjukdomen är dålig både hos sjukvården och hos allmänheten. Hon menar att landstinget har ett ansvar att utbilda sin personal.

 

Läs hela artikeln i dt.se