Metro Debatt – Cassandra M Klatzkow: Vi måste prata mer om kvinnors smärta

metro3

På måndag börjar internationella endometriosveckan. Endometrios är en gynekologisk sjukdom som finns hos 200 000 kvinnor i Sverige och leder till svåra smärtor. Det är helt orimligt att vården inte tar deras lidande på allvar, skriver Cassandra M Klatzkow, själv drabbad av sjukdomen.

Jag var 17 år första gången jag svimmade av smärta en morgon på tunnelbanan på väg till skolan. Fem år senare åkte jag i panik till akuten med de värsta magsmärtorna jag någonsin upplevt. Efter flera timmar av tester och möten med olika läkare upptäcktes att en så kallad chokladcysta på min ena äggstock hade spruckit. Läkaren sa att han misstänkte att jag hade endometrios och skickade hem mig med en broschyr. En månad senare opererades jag och mycket riktigt – de fann endometrios på flera av mina organ. Läkaren skrev ut p-piller och sa att jag inte borde vänta för länge med att skaffa barn.

Jag är en av 200 000 svenska kvinnor som lider av den kroniska sjukdomen endometrios. Det innebär att jag har väldigt ont i min kropp. Varje dag. Det innebär också att jag är extremt trött varje dag. En trötthet som jag aldrig kan sova bort. Min endometrios gör att jag måste behandla med hormoner som påverkar mitt humör, min personlighet, mitt utseende och mitt sexliv oerhört mycket.

Läs hela debattinlägget >