Norrtelje Tidning – ”Ingen tog min smärta på allvar”

norrtelje_tidning

Olidlig mensvärk, kräkningar och svimningar. Det blev Sanna Janssons vardag redan som 11-åring. Den gynekologiska sjukdomen endometrios är en för många okänd sjukdom – trots att omkring 200 000 kvinnor lider av den i Sverige. Men att få en diagnos kan ta tid. Enligt patientorganisationen Endometriosföreningen dröjer det i snitt åtta år.
– En läkare sa att jag bara inbillade mig och gav en remiss till psyk, säger Sanna Jansson från Norrtälje som fick sin diagnos efter 13 år.
– Jag kände mig kränkt och diskriminerad.

Konstant molande värk som varvades med extrema krampattacker som orsakade kräkningar och svimningar. Det var symptomen som för Sanna förklarades som ”vanlig mensvärk” och ”det hör till att vara kvinna”.
– Ingen läkare nämnde ens endometrios, säger Sanna som i dag är 25 år.

Vägen till rätt diagnos har inte bara varit lång, utan också väldigt omtumlande. Hon har blivit hemskickad från akuten otaliga gånger med rådet att ta ett varmt bad och en Ipren.
– Man skäms till slut över att söka vård och be om något mot smärtan.
Det gick till och med så långt att Sanna till slut tappade lusten för livet.
– Att inte bli tagen på allvar när man har så ont tär otroligt på en. Både fysiskt och psykiskt.

Trots alla läkarbesök var det till sist en länk till en hemsida, hittad av Sannas mamma, som blev räddningen.
– Där fanns en lista med symptom och jag kunde checka av varenda en, säger Sanna Jansson, som sedan fick tid på landets första endometrioscentrum som ligger i Uppsala.

Läs hela artikeln i Norrtelje Tidning.se >