Östgötatidningen – Madeleine lever med endometrios

HÄLSA. För Madeleine Björnberg började besvären redan i 12-årsåldern. Men det skulle dröja sju år tills hon fick en diagnos.

20-åriga Madeleine Björnberg, uppvuxen i Mantorp och numera Linköpingsbo, har vetat att hon har sjukdomen endometrios i ungefär ett år. Men problemen började redan i 12-årsåldern, i samband med första mensen. Hon berättar om svåra magsmärtor och väldigt kraftiga mensblödningar, som dessutom kom två gånger i månaden i stället för en.

När Madeleine sökte hjälp fick hon p-piller utskrivet med syftet att minska blödningarna och få menstruation mer sällan och regelbundet.

– Jag har provat tio olika sorters p-piller men ingenting har funkat, jag har fortfarande haft väldigt ont och jättemycket blödningar. Men det var ingen som tog tag i det, berättar Madeleine som upprepade gånger fått höra att det är ”normalt”, att ”man har ont vid mens”. Läs hela artikeln >