Aftonbladet – Nu ska endometrios tas på allvar

Sjukvård. En av tio kvinnor i fertil ålder lider av den kroniska gynekologiska sjukdomen endometrios, men kunskapen inom den svenska sjukvården är generellt låg och det kan ta upp till åtta år att få rätt diagnos. Nu vill Socialstyrelsen ta fram nationella riktlinjer för endometrios.

Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern. Förutom smärtor vid mens är det vanligt att den drabbade har ont över bäckenet, vid toalettbesök och i samband med sex.

Även epilepsi och psoriasis bör få nationella riktlinjer, enligt Socialstyrelsen. För patienter med dessa sjukdomar varierar det mycket vilken behandling och vilka läkemedel som ges.

Förhoppningen är att riktlinjerna ska bidra till en mer jämlik vård. Läs artikeln på Aftonbladet.se >