Expressen – Man förväntas hålla tyst om min sjukdom

Det finns en kronisk sjukdom som minst var tionde fertil kvinna lider av. Ändå vet du troligtvis inte ens namnet på den, eftersom den tystas ned, skriver Janina Rielly Bristam, som efter nio års kamp fått diagnosen endometrios.

Den här veckan fick jag min diagnos som jag väntat på i nio år. Det är ett ganska bra snitt på hur lång tid det tar att få på papper att man lever med endometrios.

Jag skriver inte det här för att jag gärna visar bilder på mig själv i sjukhussäng, utan för att få er att läsa ordet endometrios. Klämma och känna på namnet på den kroniska sjukdom som drabbar tio procent av alla fertila kvinnor i Sverige.

Den siffran är dessutom bara baserad på de kvinnor som har diagnosen. Alla kvinnor som inte orkat kriga för sin rätt i nio år har blivit osynliga i statistiken och får framför allt ingen hjälp. Jag tänker inte förklara vad endometrios är, eller hur det fungerar. Det kan ni googla på om ni är intresserade.  Läs hela artikeln på Expressen >