SVT Nyheter – Socialstyrelsen ändrar sig – vill införa nationella riktlinjer för endometrios

Socialstyrelsen vill nu införa nationella riktlinjer för sjukdomen endometrios, en sjukdom som drabbar var tionde fertil kvinna i Sverige. SVT har tidigare uppmärksammat stora brister inom endometriosvården. Men nu ska de nationella riktlinjerna se till att vården bli bättre och mer jämlik runt om i landet.

Endometrios är en ärftlig sjukdom som drabbar omkring 200.000 svenskar. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmoderhålan i samband med mens. Det kan det orsaka inflammation, smärta, svullnad, ärrbildning och organdestruktion.

Sjukdomen ökar dessutom risken för infertilitet och äggstockscancer. Skadorna förvärras ju längre man går obehandlad och eftersom det i dag tar i snitt 7-9 år innan patienterna får en korrekt diagnos riskerar tiotusentals kvinnor åratal av onödigt lidande och svåra skador. Läs hela artikeln >